Kéktúra MTB – 2.nap

Útvonal: Sárvár – Sarvaly erdészház (Sümeg)

Az Országos Kéktúra biciklis megtételének második napján a kiírás 2.sz. túrát tűztem ki célul, ami Sárvár és Sümeg közötti 72km-es táv. Sárváron gyors sátorbontás után felszereltem a biciklit és egy kávé és melegszendvics után elhagytam Sárvárt. Az út a sárvári csónakázótó partján vezetett ki a városból. Ezt a tavat a régi agyagkitermelő gödrök helyén hoztak létre közösségi munkával pár évtizeddel ezelőtt. Sárvár után a Haraszt-erdőben vezetett az út, amelyen gyorsan el is értem a következő pecsételőhelyig, Gérce faluig, útközben még érintettem a Sitkei Kálvária Kápolnát is, melynek furcsa tornyai voltak. Gérce után egy majd nyílegyene betonúton suhantam át két pecsételőpont között, a Rózsáskerti erdészház és a Hidegkúti erdészház között a Farkas-erdőben. (Farkasokkal nem találkoztam, csak pár őzzel) A Farkas-erdőt elhagyva beérkeztem Káld faluba, ahol a pecsételés után megálltam egy ház előtt, hogy vizet kérjek a kulacsomba egy asszonytól, aki épp az előkertjét rendezte. Megkérdezte, hogy honnan-hova és megbeszéltük, hogy ő is nagyon szeret túrázni. Mielőtt útnak indultam, megkérdezte, hogy elfogadok-e egy zacskó pogácsát, hogy mondhattam volna nemet. Mint utóbb kiderült, a pogácsa adagot még két napig eszegettem, annyit kaptam. 🙂 A faluból kiérve egy szép kis mező mellett fel is másztam egy vadászlesre és nekiláttam frissen szerzett ebédem elfogyasztásának. Miután jól bekajáltam, gyorsan kiszedtem két kullancsot a bőrömből és már indultam is tovább Hosszúpereszteg felé.

Hosszúpereszteg kb. fél úton volt a távnál és nevéhez hűen, jó hosszú falu, majd 2 km-t tekertem az utcáján miután kikanyarodtam volna a földútra, ami a Szajki-tavakhoz vezetett. A Szajki-tavak előtt óriás sártenger fogadott, a helyiek  a lángososnál elmondták, hogy fél órával érkezésem előtt szakadt le az ég, amiből én semmit sem éreztem előtte. Fura. A tóparton megettem egy lángost, pecsételtem egyet és a Bögötei-erdőn keresztül indultam tovább Kisvásárhely felé. Itt útközben elkapott egy kisebb zápor, ami a talajt is jól eláztatta, így nagyjából az Ötvösi úti pecsételőhelyik kisebb-nagyobb sárban tekertem. Ez leginkább a bicajnak nem tett jót, mert elkezdett fura hangokat adni a hajtás. Kisvásárhely előtt megpillanotottam aznapi úti célomat, Sümeget és annak várát. Már tudtam, hogy nem kell sokat tekerni. Kevesebb mint egy óra alatt be is értem Sümegre, ahol a vasútállomáson bepecsételtem a zárópecsétet a 2.sz. túrához.

Az éjszakát Sümeg helyett a következő állomáson töltöttem, a Sarvaly erdészház mellett található forrásnál. Itt, miután tábort ütöttem az egyik esőbeállóban, megittam az esti teámat és lefeküdtem aludni. Természetesen az erdő élt, így hamarosan kisrókák szimatolására ébredtem, de szerencsére miután meghallották a mozgolódásomat odébb álltak és kerestek maguknak egy madarat, amit ha jól hallottam el is fogyaszottak jóízűen. Én pedig aludtam tovább az esőbeállóban felállított sátramban. (még szerencse, mert este óriás zuhé kerekedett)

Összefoglaló:

A 2. sz. túra is kiválóan alkalmas briciklizére, az út jó, kivéve, ha eső után jár arra a túrázó. Lángost nem érdemes enni menet közben ill. Sümegen kiváló a pizza és a kilátás a várra a Thirty’s pizzériában. Az erdők itt is tele vannak vadállatokkal, leginkább őzekkel. A kb. +/- 500m szintemelkedés nem igazán okoz izomlázat és bicikliről sem kell leszállni, mert nem túl meredekek ezek az emelkedők. A táj változatos és szép, de nagyobb dombokat, hegyeket csak a távolban lehet látni. Az út 90%-ban földút.
Defekt:0

Video:

Hamarosan…


Országos Kéktúra biciklivel gps trackje – 2.nap:

Teljes távolság: 80.13 km
Letöltés
Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás