Enduro a tihanyi tanösvényen

Már régóta terveztem, hogy leírom az egyik kedvenc balatoni biciklis útvonalamat, mely a Tihanyi félsziget “érintetlen” peremén vezet körbe.

Az út az Apáti templomtól indul és rövid kaptató után (ami majdnem végig tekerhető) már fent is találjuk magunkat a Nyereg-hegyen, ahonnan csodás panoráma tárul Örvényes és a felette található dombok irányába.

Innen az ösvény (singletrack!) átvezet a Csúcs-hegyre, ahonnan rövid lelépcsőzés után kezdődik is a kör egyik legizgalmasabb szakasza le egyészen a parti útig. Szuper enduro terep, egy nyomsávval.

A parti utat elhagyva ismét emelkedik a terep a Gurbicza-tetőn át az erdei iskolához.

Innen továbbindulva a Hálóeresztőn át hamarosan jönnek a geológiai látványosságok, mind pl. a gejzírmező vagy a barlangok.

Az érdekességek után átkelünk Tihanyba a Belső-tó partján és kezdődik is az emelkedés az Óvárhoz. Innen ismét gyönyörű panoráma tárul elénk mind a félsziget belseje, mind Balatonfüred irányába.

A tetőről egy ösvény vezet a barátlakásokhoz, majd innen néhàny lépcsőzés után a Gödröst és Tihanyrévet összekötő autóútjoz is érkezünk, ahonnan a partmenti bicikliúton tekerhetünk vissza az Apáti templomhoz, túránk kiidnulópontjához.

A túra alapvetően a zöld T jelzésű tanösvényen vezet, amin túrázók is lehetnek, ezért ajánlom, hogy inkább hétközben, kevésbé sűrű napokon próbálkozzon vele, akinek kedve támad egy kis singletrack élményhez a Balaton parján.

Az egészkör konditól (és bicajtól) függően kb másfél órát vesz igénybe és ajánlott egy nagyobb rugóúttal rendelkező össztelós bringa.

Térkép

Teljes távolság: 14.85 km
Letöltés

Galéria

Címkék:
Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás